Forţele Navale Române vor asigura, pentru prima dată, comanda grupării navale care acţionează în cadrul Operaţiei NATO „Sea Guardian” şi coordonarea misiunilor de patrulare din Marea Mediterană, prin intermediul statului major ambarcat la bordul fregatei „Regina Maria”, au anunţat Forţele Navale Române.

Fregata „Regina Maria”, cu un echipaj alcătuit din 243 de militari, un elicopter IAR 330 Puma Naval şi un detaşament de forţe pentru operaţii speciale, a plecat duminică, 29 august, din portul militar Constanţa, pentru a participa timp de patru săptămâni la Operaţia NATO „Sea Guardian”.

În luna septembrie a acestui an, fregata ,,Regina Maria” va executa misiuni de consolidare a securităţii maritime a flancului sudic al NATO, prin supravegherea traficului naval şi prin descurajarea unor potenţiale ameninţări în zona de responsabilitate.

Pe timpul misiunii, sunt planificate două escale, una în portul Augusta (Italia), unde se va desfăşura şedinţa de planificare pentru stabilirea modului de acţiune pe mare, iar cea de-a doua escală va avea loc în portul Valetta (Malta), la sfârşitul misiunii, pentru evaluarea acesteia, mai arată instituţia militară.

România participă la Operaţia NATO „Sea Guardian” din 2017, o operaţie de securitate maritimă, derulată în Marea Mediterană, ca răspuns al NATO la evoluţiile mediului de securitate.

Foto:SMFN