Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Slovenia pentru acordarea de asistenţă internaţională, pentru stingerea incendiilor de pădure.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, sâmbătă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, după ce, vineri, DSU, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Slovenia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de pădure.
„Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, pentru autorităţile Republicii Slovenia. Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, 3 aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor vor efectua începând cu data de 23.07.2022 o misiune internaţională de sprijin în Slovenia, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora. Cele două aeronave Spartan pregătite pentru stingerea incendiilor şi un Hercules care va fi folosit pe tru transport logistic vor pleca, azi (sâmbătă – n.r.), în Slovenia”, potrivit Guvernului României.
În vederea coordonării cu autorităţile străine, la misiunea de acordare a asistenţei internaţionale, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă asigură un ofiţer de legătură din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Guvernul precizează că ajutorul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul slovena prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
Statul român s-a implicat şi în sprijinirea autorităţilor din Grecia cu echipe specializate de intervenţie, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă.