Ministerele de externe ale României și Turciei au emis duminică un comunicat de presă comun prin care aniversează 10 ani de la semnarea, la nivel de președinte, a Declarației comune privind Parteneriatul Strategic bilateral dintre România și Turcia. 

“Bunele relații de vecinătate dintre România și Turcia reprezintă un exemplu de solidaritate în istoria contemporană a regiunii noastre. Strânsa noastră conlucrare  a progresat considerabil în perioada de după sfârșitul Războiului Rece, în promovarea bunelor relații de vecinătate, păcii, stabilității, cooperării regionale și dezvoltării economice sustenabile. Treptat, a dobândit un caracter multidimensional și a evoluat într-un model de colaborare care s-a dezvoltat pe multiple planuri”, se arată în comunicatul adoptat și remis CaleaEuropeană.ro.

Rolul cheie pe care România și Turcia îl joacă pentru dezvoltarea și securitatea regiunii conferă relației bilaterale un caracter strategic. Interacțiunea și cooperarea, care au evoluat constant, au avut drept corolar Declarația privind Parteneriatul Strategic, din anul 2011.

“Legăturile istorice dintre cele două popoare; relațiile economice puternice; prezența activă în formatele regionale; și contribuția comună la securitatea transatlantică sub umbrela NATO, inclusiv prin intermediul mecanismelor trilaterale, precum cel realizat împreună cu Polonia, fac din România și Turcia piloni ai păcii și stabilității. În același timp, în baza strânsei relații de bună vecinătate, continuăm să contribuim la securitatea și dezvoltarea întregii regiuni, cuprinse între Balcani și zona Mării Negre. În calitate de parteneri strategici și aliați, considerăm că integrarea europeană și euroatlantică a regiunii noastre joacă un rol crucial în asigurarea unei păci durabile și a stabilității în întreaga Europă. Ne angajăm să întărim aceste strânse relații, în beneficiul popoarelor, aliaților și partenerilor noștri, prin dezvoltarea dimensiunii lor strategice și prin creșterea rezilienței în fața provocărilor tot mai mari ale lumii contemporane”, este stipulat în comunicatul comun.

România și Turcia au semnat, la 12 decembrie 2011, la Ankara, cu prilejul vizitei de stat a preşedintelui României, Declaraţia comună a Parteneriatului Strategic. În 2013, a fost semnat Planul de Acţiuni al Parteneriatului Strategic. De asemenea, România alcătuiește, împreună cu Turcia și Polonia, un format trilateral de cooperare în chestiuni de securitate la nivelul NATO.

Sursa: Calea Europeană

Foto: Ministerul Afacerilor Externe