NATO a desfășurat, simultan,  miercuri, 3 martie,  exerciții militare peste Marea Baltică și Marea Neagră, asigurându-se că forțele aliate rămân pregătite să opereze împreună și să răspundă oricărei amenințări.

Două bombardiere B1-a ale  Forțelor Aeriene SUA, care au decolat din Norvegia,  s-au antrenat cu avioane de vânătoare din Polonia, Italia și Germania peste Marea Baltică și au zburat peste capitalele Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Într-un exercițiu separat al NATO , două avioane de vânătoare franceze Rafale de pe  portavionul Charles De Gaulle și două avioane spaniole F-18 dislocate  în România au participat la exerciții care au implicat nave de război NATO în Marea Neagră.

„Marea Baltică și Marea Neagră sunt de o importanță strategică pentru Alianță”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu,

„Exercițiile de acest gen demonstrează că ne îndeplinim misiunea noastră principală: de a descuraja agresiunea, de a preveni conflictele și de a păstra pacea”, a mai spus Oana Lungescu.

Flota de vânătoare de mine a NATO, sprijinită de trei avioane  F-16 din România, s-a confruntat cu atacuri simulate lansate de avioanele franceze și spaniole, care au folosit inclusiv rachete anti-nave.

Ofensiva a fost susținută de o aeronavă NATO Airborne Warning and Control System (AWACS) din Turcia și o aeronavă italiană de realimentare KC-767.

Sursa: NATO