România este singura ţară care organizează o paradă militară după misiunea din Afganistan, celelalte ţări evitând momentele festiviste deoarece misiunea încă nu s-a terminat iar situaţia din teren nu este una de sărbătoare. Talibanii au lansat o ofensivă şi spun că deţin controlul a 80% din teritoriul ţării. Cu două zile în urmă, UE şi NATO au cerut talibanilor să pună capăt ofensivei militare în Afganistan, deoarece produce prea multe victime în rândul populaţiei civile şi distruge infrastructura.

Bilanţul, după 20 de ani de război, este unul destul de îngrijorător: peste 200.000 de civili afgani şi-au pierdut viaţa, peste 50.000 militari afgani şi peste 40.000 de insurgenţi. Ţările participante la conflict au pierdut în jur de 3.000 de militari, majoritatea fiind americani. Doar Statele Unite au cheltuit peste un trilion de dolari în această campanie. România, în cei peste 19 ani de prezenţă, a pierdut 29 de militari (doi în rezervă care lucrau la momentul decesului pentru MAE şi ONU), peste 200 de militari au fost răniţi şi au fost cheltuiţi peste 3 miliarde de lei, conform MApN.

Referitor la misiunea militarilor din Afganistan, preşedintele SUA, Joe Biden, a recunoscut, pe 8 iulie, într-o declaraţie de presă, că nu se poate vorbi de „misiune îndeplinită”, referindu-se la cel mai lung război din istoria Statelor Unite, cel din Afganistan. „There’s no ‘mission accomplished,'” a declarat preşedintele Biden. Cu toate acestea, Biden a precizat că nu se poate face o comparaţie cu retragerea din Vietnam, din Saigonul asediat, în 1975, care s-a făcut sub presiunea şi focul comuniştilor.

Programul ceremoniei de la Arcul de Triumf

Ceremonia militară organizată pe 21 iulie, cu prilejul încheierii misiunii Armatei României în teatrul de operaţii Afganistan, la Arcul de Triumf, începe cu primirea onorului de către preşedintele Klaus Iohannis şi rostirea numelui celor 27 de militari decedaţi în misiune.

Înainte de defilarea detaşamentelor, preşedintele Iohannis va depune o coroană de flori la Arcul de Triumf şi va decora drapelele de luptă ale unităţilor militare participante la misiuni în Afganistan.

Chiar dacă aeronavele militare nu au fost lăsate să zboare la Ziua Aviaţiei, din cauza unui incident de la repetiţii, pe 21 iulie o aeronavă C-130 Hercules şi două aeronave C-27 Spartan vor survola Piaţa Arcul de Triumf. Sunt aeronavele româneşti care au transportat militarii pe durata acestor ani, alături de avioane americane şi NATO.

Vezi mai multe detalii AICI!

Foto: MApN