Lucrarea Principele (titlul original Il Principe, în engleză The Prince), scrisă de către diplomatul italian Niccolò Machiavelli, a fost tipărită în 1532 și conține o serie de sfaturi pentru Lorenzo de Medici, guvernatorul florentin al acelor vremuri.

Cartea a influențat semnificativ de-a lungul secolelor gândirea unor oameni de stat precum Oliver Cromwell, Henry VIII, Louis XIV, Napoleon I, Otto von Bismarck, John F. Kennedy. Dar și a unor interlopi precum John Gotti, care cita frecvent din Principe și o considera o carte de căpătâi a “organizației” sale…

Acesta este rezumatul meu de o pagină al cărții, o scurtă recenzie cu diverse notițecitate și idei preluate din carte. La fel ca la toate cărțile incluse, îți este util ca să decizi dacă să citești cartea sau nu. Din carte tu vei putea extrage propriile idei, după ce o vei citi.

5 idei din cartea Principele

 1. Ideea de bază a lucrării lui Machiavelli este aceea că un lider este acolo pentru a lua deciziile dificile în locul supușilor săi. Nu este responsabilitatea lui să fie iubit sau chiar plăcut, ci să fie temut și respectat. Asta nu înseamnă că ar trebui să fie crud. Principele este acolo pentru a asigura supușilor săi stabilitate și a îi guverna.
 2. Cele 26 de capitole ale cărții pot fi împărțite în patru secțiuni:
  • diferitele tipuri de principate sau state,
  • diferitele tipuri de armate și conduita adecvată a unui principe din poziția de lider militar,
  • caracterul și comportamentul principelui,
  • dezbinarea și situația politică disperată de la acel moment a Italiei (prietenii mei italieni ar spune că și azi este cam la fel…)
 3. Un motiv pentru care Machiaveli a scris Principele a fost cel de câștiga favorurile lui Lorenzo de Medici, guvernatorul Florenței, căruia de altfel îi este dedicată cartea. Machiavelli spera să obțină o poziție administrativă în cadrul guvernului. Din păcate strategia lui nu a funcționat.
 4. Cum să fii un principe: începe prin a-ți face rost de un regat. Un principe ar trebui să se străduiască să ajungă la putere prin propriile sale merite și cu propria sa armată. Folosirea mercenarilor sau a armatelor unor prieteni este de obicei o idee proastă. Alegeți să cuceriți pământul unui rege care nu are nobili puternici. Poate este mai greu de cucerit, dar va fi mult mai ușor de gestionat mai târziu. Un exemplu în acest sens pentru acele vremuri era Imperiul Otoman, unde odată îndepărtat liderul principele ar fi putut guverna deoarece nobilimea asculta de principe. Un exemplu negativ este Franța acelor vremuri, care chiar dacă ar fi fost cucerită și îndepărtat liderul, ar fi urmat eterne lupte cu nobilii care nu l-ar fi recunoscut. Iar după cucerire și preluarea controlului asupra regatului, Machiavelli recomandă principelui să se asigure că ucide pe oricine s-ar putea opune conducerii sale, înainte de orice.
 5. Fii prieten cu vecinii regatului. Nu-i lăsa pe oameni să te urască, dar nu te preocupa prea mult dacă nu prea te simpatizează. Aș spune că e un sfat care se potrivește de minune și astăzi.
 6. Menține o reputație de persoană extraordinară.

Carte recomandată în podcast de către Alexandru Bordea.

Sursa: florinrosoga.ro