Arabia Saudită a propus un nou plan de pace pentru a pune capăt a aproape șase ani de război în Yemen, informează BBC. Propunerea a fost anunțată de către ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, care a invitat liderii Houthi , care controlează zone mari din Yemen, să o accepte.

Planul  sugerează o încetare a focului supravegheată de ONU între guvernul din Yemen, susținut de Arabia Saudită, și rebelii houthi, care sunt susținuți de Iran.

Planul include, de asemenea, redeschiderea legăturilor vitale aeriene și maritime și începerea negocierilor politice.

Guvernul Yemenului, recunoscut la nivel internațional, a salutat oferta, dar liderii  Houthi au afirmat că inițiativa nu oferă „nimic nou” și că autoritățile din Yemen nu au îndeplinit cererea lor de ridicare completă a blocadei pe aeroportul din capitala Sanaa și portul vestic Hudaydah .

Războiul civil din Yemen a izbucnit în anul 2015, între două facţiuni ale Administraţiei de la Sanaa. Miliţiile şiite houthi, afiliate fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh şi susţinute de Iran, luptă cu forţele loiale Guvernului Abdrabbuh Mansur Hadi, susţinut de o coaliţie coordonată de Arabia Saudită. Pe fondul războiului civil, unde zone din Yemen au ajuns sub controlul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida în Peninsula Arabia.