În primul trimestru al anului viitor România va primi și ultimul avion F-16 din lotul de cinci pe care le-am achiziționat din Portugalia. În acel moment vom deține 17 aeronave F-16, iar multe voci deja vorbeau de achiziționarea celei de-a doua escadrile.

Acest lucru a fost anunțat chiar de Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, în luna noiembrie, și semnalat și de DefenseRomania. Atunci, Ciucă anunța că se analizează posibilitatea ca, „în perioada imediat următoare“, să fie achiziţionată încă o escadrilă de avioane F-16, care trebuie să fie interoperabile cu cele pe care Armata le are deja.

Planul de achiziții din programul de guvernare care se întinde pe următorii trei ani (2021 – 2024) nu precizează nimic despre achiziționarea unei noi escadrile de F-16. Se vorbește în schimb de continuarea modernizării programului IAR-99 Șoim.

E vorba despre programul intitulat „Revitalizarea și eliminarea obsolescenței sistemelor aeronavelor IAR-99 ȘOIM din dotarea Ministerului Apărării Naționale”.

Dar dacă e să privim spre noul program de guvernare al Coaliției celor patru partide PNL-USR-PLUS-UDMR putem concluziona că România s-a răzgândit.

Sursa: defenseromania.ro