Noile norme europene privind certificatul verde vor intra în vigoare de marți, 1 februarie, astfel că un certificat digital va expira la nouă luni de la schema inițială și va fi recunoscut din nou abia când va fi efectuată și doza booster. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat că în curând și România va trebui să reglementeze acest aspect „ca să intre în concordanță cu regulile europene”.

„Aici atenție. Cred că deja lumea este informată că de mâine intră regulă (în regulamentul european) că cei care au ultima doză, a doua doză, făcută de nouă luni sau mai mult, nu se mai recunoaște certificatul lor decât dacă fac cea de-a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat și în România în curând. În acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect ca să intre în concordanță cu regulile europene”, a declarat șeful DSU, luni, la Palatul Victoria

Întrebat dacă o persoană care nu s-a mai vaccinat de nouă luni de zile va putea intra în țară mâine doar cu certificatul digital, Raed Arafat a adăugat: „Mâine intră persoana respectivă, dar în curând normal că trebuie să ne aliniem și regulilor europene, așa că la un moment cei care au peste nouă luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză vor trebui test, deci asta este ideea”.

Sursa foto: Facebook/Raed Arafat