Preşedintele rus, Vladimir Putin, a depus un proiect de lege privind prelungirea cu cinci ani a acordul ruso-american New START vizând reducerea arsenalelor lor nucleare, care expiră la 5 februarie, a informat marţi Camera inferioară a parlamentului rus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

“Acordul prevede posibilitatea prelungirii lui pe o perioadă de până la cinci ani, dacă Rusia şi Statele Unite iau o astfel de decizie. În ianuarie 2021, un acord de principiu între cele două părţi a fost găsit pentru o prelungire cu cinci ani”, a indicat Duma de Stat, într-o notă publicată pe site-ul său.

Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Vladimir Putin a avut marţi prima convorbire cu preşedintele american, Joe Biden, după instalarea lui la Casa Albă.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au abordat prelungirea acordului de limitare a armelor nucleare New START, unul dintre subiectele fierbinţi între Moscova şi noua administraţie americană.

Acordul limitează numărul de focoase nucleare pe care îl poate desfăşura fiecare dintre cei doi rivali la un maxim de 1550, cu circa 30% mai puţine faţă de limita stabilită precedent.

Foto: bangkokpost.com