Mii de persoane protestează în mai multe zone din Afganistan faţă de regimul taliban, iar în unele oraşe au fost semnalate victime, în contextul amplificării rezistenţei, informează agenţia Reuters.
Afganistanul a marcat joi independenţa faţă de ocupaţia britanică, proclamată în anul 1919.
“Drapelul nostru, identitatea noastră”, au scandat manifestanţi adunaţi joi la Kabul. Insurgenţii talibani nu sunt de acord cu arborarea drapelului Afganistanului, având steagul propriu.
Proteste împotriva regimului taliban au avut loc şi în oraşele Jalalabad, Asadabad, precum şi într-un district din provincia Paktia.
Au fost raportate atacuri ale insurgenţilor talibani asupra protestatarilor, în Jalalabad şi Asadabad. Cel puţin trei protestatari au fost ucişi de talibani în Jalalabad, iar zeci de demonstranţi au fost răniţi. “Numeroase persoane au murit sau au fost rănite din cauza unei busculade produse pentru că talibanii au deschis focul”, a declarat un martor din Asadabad.
Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor. Liderii talibani par să fie mai flexibili decât în urmă cu 20 de ani, semnalând intenţia menţinerii anumitor activităţi sociale, deşi există scepticism la nivel internaţional. Cel puţin 12 persoane au murit, în ultimele zile, în zona Aeroportului din Kabul, unde mii de afgani încearcă să părăsească ţara.

Sursa foto: Twitter