În Rusia au început protestele după anunțul mobilizării militare parţiale, care a fost anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin. Forțele de ordine au fost trimise deja de Putin să aresteze protestatarii, iar aproape 110 persoane au fost reținute. Cel mai important opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare de înaltă securitate, a criticat din nou ofensiva Rusiei în Ucraina, numind-o un „război criminal eşuat”, potrivit Reuters si AFP.
Cel puţin 109 participanţi la proteste împotriva mobilizării au fost arestaţi miercuri în Rusia, potrivit grupului independent OVD-Info.
Organizaţia de monitorizare a demonstraţiilor spune că are informaţii despre arestări în cel puţin 15 oraşe.
Rușii au ieșit în stradă în mai multe orașe din estul țării: Irkuțk, Ulan-Ude, Habarovsk, Iakuțk, Tomsk, Novosibirsk și Ekaterinburg. Au fost făcute si arestări în rândul protestatarilor.
Mișcarea Vesna a făcut apel la proteste în toată Rusia împotriva mobilizării anunțate de președintele rus Vladimir Putin.
Activiștii le-au propus cetățenilor să se adune miercuri, 21 septembrie, la ora 19:00, în centrul orașelor lor.
„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor vărsa mame și copii lacrimi? Pentru palatul lui Putin?”, se arată în apelul mișcării.
Anterior, mișcarea „Vesna (Primăvara)” a făcut apel la soldații ruși să refuze să participe la război și să se predea până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate de Duma de Stat, care transformă acest lucru într-o infracțiune penală.
În 21 septembrie, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. Într-un discurs adresat rușilor, el a spus că decizia este adoptată „pentru a ne proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială, pentru a asigura securitatea poporului nostru și a populației din teritoriile eliberate”. Doar rezerviștii vor fi supuși la recrutare.
„Războiul nu mai este „afară” – a ajuns în țara noastră, în casele noastre, la cei dragi nouă. Și trebuie să moară pentru a îndrepta greșelile regimului lui Putin, care a aruncat Rusia într-un carnagiu îngrozitor, în izolare și sărăcie”, acuză mișcarea, înainte de a adăuga:
„Acțiunea de protest este doar începutul. Suntem încrezători că decizia de a protesta masiv ar putea fi sfârșitul acestui guvern. Țara trebuie să iasă acum. Totul este în mâinile noastre!”