În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat misiunile pentru prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Astfel, angajații MAI au intervenit la 4.928 de evenimente, 3.492 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.436 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 943 de posibile infracțiuni, peste 28% dintre acestea fiind din oficiu.
În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, duminică, s-au dispus măsuri preventive pentru 28 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 18 autori în 8 dosare penale cu AN, aflate în evidență.
Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 218 autori de infracțiuni care au săvârșit 237 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 25 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 782 de permise de conducere și au retras 320 de certificate de înmatriculare.
Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 9.473 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3,6 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 30 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 110 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 37.000 de lei.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 8 persoane.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 21 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 19 persoane aflate în situații de urgență.
Totodată, polițiștii au salvat o persoană aflată în pericol de înec.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.358 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 40.802 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 7 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 31.4%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 25.089 de mijloace de transport și 108.095 de persoane, dintre care 9.231 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI