Miercuri, 8 iunie a.c., efectivele Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, efectuează 51 de percheziții și 10 acțiuni operative pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: arme, explozivi și substanțe periculoase, investigarea criminalității economice, investigații criminale, combaterea criminalității organizate.

Într-una dintre cauze, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog, desfășoară o operațiune ce vizează un grup infracțional organizat care s-ar fi ocupat cu distribuția de heroină, în municipiul București.

Polițiștii urmăresc identificarea și ridicarea mijloacelor de probă necesare documentării activităților infracționale desfășurate de către suspecți, urmând ca persoanele depistate să fie conduse la sediul unităților de poliție pentru audieri.

Conform procedurilor, toate activitățile sunt efectuate sub supravegherea procurorilor de la unitățile de parchet competente.

Efectivele MAI au intervenit, în ultimele 24 de ore, la 4.415 de evenimente, 3.020 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.395 circumscrise situațiilor de urgență.

Ieri, 7 iunie, polițiștii cu atribuții în combaterea criminalității organizate din municipiul Brăila, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 9 percheziții domiciliare într-un dosar penal referitor la trafic de droguri. Din cercetări a reieșit că, în perioada februarie – iunie 2022, în municipiul Brăila, persoanele bănuite ar fi procurat și vândut droguri de risc și mare risc, precum și substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv.

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 128 de autori de infracțiuni care au săvârșit 130 de fapte penale. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, marți, s-au dispus măsuri preventive pentru 64 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 39 de autori în 49 de dosare penale cu AN, aflate în evidență. La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 866 de posibile infracțiuni, peste 15 % dintre acestea fiind din oficiu.

De asemenea, polițiștii au depistat 12 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale. În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 582 de permise de conducere și au retras 278 de certificate de înmatriculare. Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 8.070 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2.6 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 176 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 834 de sancțiuni contravenționale în valoare de 209.700 de lei. Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.159) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 48 pentru stingerea de incendii, 7 pentru descarcerare. Au fost emise 14 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 5 persoane. Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 23 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 20 de persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.356 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională. De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 36.539 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 699 fiind acordate în ultimele 24 de ore. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 50.3%. În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 19.168 de mijloace de transport și 70.012 de persoane, dintre care 7.558 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI