Polițiștii au desfășurat luni, 6 iunie a.c., trei acțiuni operative și 23 de percheziții în dosare penale care vizează combaterea criminalității organizate și a criminalității economice.

În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru prevenirea și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Angajații MAI au intervenit la 4.976 de evenimente, 3.610 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.366 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 930 de posibile infracțiuni, peste 22% dintre acestea fiind din oficiu.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, duminică, s-au dispus măsuri preventive pentru 25 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 17 de autori în 8 dosare penale cu AN, aflate în evidență.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 206 de autori de infracțiuni care au săvârșit 223 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 18 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 870 de permise de conducere și au retras 265 de certificate de înmatriculare.

Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 9.693 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3.9 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 6 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 56.000 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.146) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 1.109 persoane fiind asistate medical, 47 pentru stingerea de incendii, 9 pentru descarcerare. Au fost emise 24 de mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 12 persoane.
La rândul lor, și polițiștii au intervenit pentru salvarea a două persoane, aflate în pericol de înec.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 10 misiuni aero-medicale, fiind salvate 10 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.356 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 35.256 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 13 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 53%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 21.849 de mijloace de transport și 94.534 de persoane, dintre care 6.960 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI