Principalele misiuni la nivel național, din ultimele 24 de ore, ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, au fost prevenirea și combaterea faptelor ilegale, menținerea ordinii și liniștii publice, supravegherea și controlul frontierei de stat și acordarea asistenței medicale de urgență.

Astfel, structurile operative ale MAI au desfășurat 4.384 de intervenții în sprijinul cetățenilor, 2.967 fiind pe linie de ordine publică, iar 1.417 în situații de urgență.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru 98.595 de persoane, care au intrat în țara noastră, dintre care 8.893 de cetățeni ucraineni.

Începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen, sens în care nu există o evidență a acestor pasageri.

În ultimele 24 de ore, în aplicația eDAC, au fost efectuate 29.391 de verificări, fiind returnate 95 de alerte, dintre care 2 referitoare la persoane care erau date în urmărire, 7 la persoane dispărute, 11 la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 15 referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Polițiștii rutieri au avut în atenție identificarea conducătorilor auto care pot pune în pericol siguranța circulației și au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 1.093 de permise (dintre care 110 pentru consum de alcool și 15 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise). De asemenea, au fost retrase 412 certificate de înmatriculare.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 844 de posibile infracțiuni, peste 26% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică, aflate în executarea atribuțiilor de serviciu, au prins în flagrant 231 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 245 de fapte penale.

Tot în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 44 de persoane și au fost depistate 19 persoane urmărite național sau internațional.

În îndeplinirea misiunilor ce le revin, polițiștii și jandarmii au constatat 14.014 contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 5,7 milioane de lei.

În cursul zilei de duminică, pompierii au efectuat 24 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență. Au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 45.500 de lei.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfășurat 1.221 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 55 pentru stingerea de incendii și 3 pentru descarcerare. Au fost salvate 2 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 20 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 19 persoane.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.464 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 159.044 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 24 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

Gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări, la acest moment, este de 29,1 %.

Sursa: MAI