Principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne au fost menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.

Astfel, personalul operativ al MAI a intervenit la 4.833 de evenimente, 3.037 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.796 circumscrise situațiilor de urgență.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru 62.728 de persoane, care au intrat în țara noastră, dintre care 6.801 de cetățeni ucraineni.

Începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen, sens în care nu există o evidență a acestor pasageri.

În ultimele 24 de ore, în aplicația eDAC, au fost efectuate 33.526 de verificări, fiind returnate 57 de alerte, dintre care una referitoare la persoane care erau date în urmărire, 2 la persoane dispărute, 12 la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 3 referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

În acțiunile desfășurate, polițiștii rutieri au reținut 715 de permise de conducere, dintre care 48 pentru consumul de alcool și 7 pentru consum de droguri sau substanțe interzise.
De asemenea, au fost retrase 384 de certificate de înmatriculare.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 1.033 de posibile infracțiuni, iar echipajele de ordine publică au prins în flagrant 217 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 231 de fapte penale.

Luni, s-au dispus măsuri preventive pentru 69 de persoane și au fost depistate 21 de persoane urmărite național sau internațional.

În îndeplinirea misiunilor ce le revin, polițiștii și jandarmii au constatat 11.080 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 3,9 milioane de lei.

Pompierii au efectuat 132 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 24 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 469 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 533.500 lei.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfășurat 1.446 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 159 pentru stingerea de incendii și 7 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor acestora, au fost salvate 14 persoane.

La rândul lor, polițiștii au salvat o persoană care avea intenții suicidale.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 20 de misiuni aero-medicale, fiind salvate 18 persoane.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.464 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 158.463 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 172 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 28,8 %.

Sursa: MAI