Principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne au fost menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență.

Astfel, structurile MAI au intervenit la 4.420 de evenimente, 2.763 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.657 circumscrise situațiilor de urgență.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru 69.583 de persoane, care au intrat în țara noastră, dintre care 7.350 de cetățeni ucraineni.

Începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen, sens în care nu există o evidență a acestor pasageri.

În ultimele 24 de ore, în aplicația eDAC, au fost efectuate 30.176 de verificări, fiind returnate 47 de alerte, dintre care 3 referitoare la persoane care erau date în urmărire, 2 la persoane dispărute, 20 la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 10 referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Tot ieri, polițiștii rutieri au fost prezenți pe principalele artere pentru prevenirea accidentelor și au reținut 718 permise de conducere, dintre care 51 pentru consum de alcool și 8 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise. Totodată, au retras 431 de certificate de înmatriculare.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 896 de posibile infracțiuni, iar echipajele de ordine publică au prins în flagrant 188 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 192 de fapte penale.

Vineri, s-au dispus măsuri preventive pentru 72 de persoane și au fost depistate 26 de persoane urmărite național sau internațional.

În îndeplinirea misiunilor ce le revin, polițiștii și jandarmii au constatat 10.847 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de aproape 4 milioane de lei.

Pompierii au efectuat 137 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 21 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 539 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 877.100 de lei.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfășurat 1.368 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 99 pentru stingerea de incendii și 10 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor acestora, au fost salvate 44 de persoane.

La rândul lor, polițiștii au salvat o persoană cu intenții suicidale.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 17 misiuni aero-medicale, fiind salvate 15 persoane.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.464 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 158.250 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 138 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 30,5 %.

Sursa: MAI