Menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, supravegherea și controlul frontierei de stat și acordarea asistenței medicale de urgență au reprezentat principalele misiuni ale efectivelor Ministerului Afacerilor Interne din ultimele 24 de ore.

Angajații din structurile operative ale MAI au intervenit la 3.894 de intervenții  în sprijinul cetățenilor, 2.358 fiind pe linie de ordine publică, iar 1.536 în situații de urgență.

Polițiștii rutieri au fost prezenți pe principalele artere de drum pentru a asigura fluidizarea circulației și pentru a preveni producerea unor evenimente grave. În cursul zilei de ieri, aceștia au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 642 de permise (dintre care 83 pentru consum de alcool și 6 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise) și au retras 423 certificate de înmatriculare.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 915 posibile infracțiuni, 24,7% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică, aflate în executarea atribuțiilor de serviciu, au prins în flagrant 211 autori de infracțiuni, care au săvârșit 218 fapte penale.

Tot în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 72 de persoane și au fost depistate 16 persoane urmărite național sau internațional.

În îndeplinirea misiunilor ce le revin, polițiștii și jandarmii au constatat 10.388 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 3,8 milioane de lei.

Pompierii au efectuat 114 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 27 de obiective care funcționa fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 471 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 986.000 lei.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfășurat 1.274 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 99 pentru stingerea de incendii și 2 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor acestora, au fost salvate 2 persoane.

De asemenea, polițiștii aflați la datorie au salvat o persoană rătăcită în medii ostile vieții.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 12 misiuni aero-medicale, fiind salvate 10 persoane.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.460 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 153.714 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 112 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 26,4 %.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 18.708 mijloace de transport și 68.936 persoane, dintre care 6.236 cetățeni ucraineni.