În această dimineață, efectivele Poliției Române efectuează 12 percheziții domiciliare, în județele Ilfov și Mureș, într-un dosar penal privind școlarizarea fictivă a unor cetățeni italieni urmată de eliberarea de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene. Sunt efectuate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

În acest caz, vor fi puse în executare mandate de aducere emise pe numele a 8 persoane.

În cursul zilei de duminică, angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în cazul a 4.168 de evenimente, 2.701 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.467 fiind situații de urgență.

Aproximativ 40 % dintre cele 791 de infracțiuni, sesizate în cursul zilei de ieri, au fost sesizări din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică au prins în flagrant 203 autori de infracțiuni, care au săvârșit 208 fapte penale. Față de 38 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.

Polițiștii rutieri au fost prezenți pe principalele artere de drum pentru prevenirea accidentelor și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Au reținut 948 de permise, dintre care 134 pentru consum de alcool și 19 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise. Totodată, au retras 513 certificate de înmatriculare.

De asemenea, au fost depistate 18 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În îndeplinirea misiunilor ce le revin, polițiștii și jandarmii au constatat 14.052 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 5,7 milioane de lei.

În cursul zilei de duminică, pompierii au efectuat 41 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 4 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 96 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 175.200 lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.203) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 128 pentru stingerea de incendii și 4 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 7 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 9 misiuni aero-medicale, fiind salvate 8 persoane.

Totodată, polițiștii au salvat o persoană aflată în situație critică.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.460 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 153.602 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 20 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 26 %.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 22.834 de mijloace de transport și 88.221 de persoane, dintre care 6.739 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI