Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au continuat acțiunile pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și intervențiile în situații de urgență.
Polițiștii și jandarmii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 2.786 de situații de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.462 de situații de risc pentru cetățeni. Cele mai multe intervenții, respectiv 1.160, au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, pompierii au acționat pentru stingerea a 144 de incendii și au efectuat 3 misiuni pentru descarcerare.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 791 de posibile infracțiuni, aproximativ 27% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 33 de persoane.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 165 de autori de infracțiuni care au săvârșit 176 de fapte penale. Totodată, au fost depistate 17 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale. Ca urmare a încălcării legislației rutiere, au fost retrase 351 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 840 de permise de conducere,  dintre care 107 pentru consum de alcool și 11 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

Polițiștii și jandarmii au aplicat 11.337 de sancțiuni contravenționale pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 4,2 milioane de lei. La rândul lor, pompierii au efectuat 15 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind aplicate 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 30.500 de lei.
Pompierii militari au salvat, în urma intervențiilor în situații de risc, 3 persoane.

Personalul Inspectoratului General de Aviație a executat 19 misiuni aero-medicale, fiind salvate, astfel, 18 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.402 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 123.680 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 5 fiind acordate în ultimele 24 de ore. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 48.2%. În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 24.442 de mijloace de transport și 86.342 de persoane, dintre care 8.510 cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI