Efectivele MAI au intervenit la 5.027 de evenimente, 3.065 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.962 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 885 de posibile infracțiuni, 23,3% dintre acestea fiind din oficiu.
În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 72 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 26 de autori în 28 dosare penale cu AN, aflate în evidență.
Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 152 de autori de infracțiuni care au săvârșit 155 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 19 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 579 de permise de conducere și au retras 201 certificate de înmatriculare.
Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 6.859 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,5 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 134 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 556 de sancțiuni contravenționale în valoare de 220.000 de lei.
Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.454) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 295 pentru stingerea de incendii și 9 pentru descarcerare. Au fost emise 5 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 4 persoane.
La rândul lor, polițiștii au intervenit pentru salvarea a 2 persoane (din incendii sau cu intenții suicidale).
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 15 misiuni aero-medicale, fiind salvate 13 persoane aflate în situații de urgență.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.362 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 49.558 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 330 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 59.6%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 29.123 mijloace de transport și 123.166 de persoane, dintre care 11.621 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI