Polițiștii au efectuat joi, 14 iulie a.c., 15 acțiuni operative și 44 de percheziții în dosare penale din domeniile investigații criminale, combaterea crimei organizate, investigarea criminalității economice, arme, explozibili și substanțe periculoase.
Efectivele MAI au intervenit la 4.361 de evenimente, 2.797 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.564 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 866 de posibile infracțiuni, 24.5% dintre acestea fiind din oficiu.
În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 80 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 51 de autori în 41 dosare penale cu AN, aflate în evidență.
Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 156 de autori de infracțiuni care au săvârșit 170 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 26 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 599 de permise de conducere și au retras 299 de certificate de înmatriculare.
Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 7.794 abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3.6 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 190 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 698 de sancțiuni contravenționale în valoare de 129.500 lei.
Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.211) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 159 pentru stingerea de incendii și 9 pentru descarcerare. Au fost emise 16 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 11 persoane.
La rândul lor, polițiștii au intervenit pentru salvarea unei persoane, cu intenții suicidale.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 19 misiuni aero-medicale, fiind salvate 15 persoane aflate în situații de urgență.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.359 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 47.133 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 267 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 39,5%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 23.139 de mijloace de transport și 98.629 de persoane, dintre care 11.958 de cetățeni ucraineni.

Sursa: MAI