O femeie din judeţul Arad, Maria Livia Băilă, acuzată de propagandă teroristă şi legături cu membri ai unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu, a fost condamnată definitiv de Instanţa supremă la un an, cinci luni şi zece zile închisoare cu executare.

Potrivit reprezentanţilor Instanţei supreme, decizia a rămas definitivă după ce niciuna dintre părţile implicate în proces nu a depus apel împotriva deciziei de condamnare, dată de instanţa de fond pe 18 noiembrie 2020.

Maria Băilă este acuzată de procurorii DIICOT din Timişoara de săvârşirea infracţiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare şi promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism.

Conform DIICOT, începând cu anul 2019, femeia a cunoscut “un proces treptat de radicalizare”, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai “unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu”.

“Pe parcursul procesului de radicalizare, suspecta a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetăţenilor străini cu care a dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacităţile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, suspecta a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care era învăţată să le schimbe la intervale regulate de timp. De asemenea, la indicaţiile colaboratorilor străini, suspecta a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicaţiilor dintre părţi. Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetăţenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepţioneze diferite sume de bani de la colaboratorii săi”, precizează DIICOT.

Foto: latimes.com