Prim-ministrul Irakului a declarat că ţara sa nu mai are nevoie de trupele militare americane care luptau împotriva Statului Islamic, însă perioada de retragere a acestora va fi discutată în cadrul discuţiilor formale cu oficialii SUA, care vor avea loc în această săptămână.

Mustafa al-Kadhimi a declarat, potrivit Military.com, că Irakul va cere, însă, ajutorul americanilor când vine vorba despre instrucţie şi colectarea de informaţii.

Comentariile sale, făcute într-un interviu cu jurnaliştii AP, au fost publicate cu o săptămână înainte de o vizită oficială la Washington, unde se va întâlni cu preşedintele Joe Biden, luni, pentru a patra rundă de discuţii strategice.

„Nu mai avem nevoie de trupe străine pe teritoriul irakian”, a declarat al-Kadhimi. Potrivit acestuia, forţele irakiene sunt capabile să se apere şi singure.

Cu toate acestea, planul de retragere a trupelor străine va depinde de nevoile forţelor irakiene.

„Războiul împotriva Statului Islamic şi pregătirea forţelor noastre cer un plan special, iar asta depinde de negocierile pe care le avem în Washington”, a declarat acesta.

În luna aprilie, SUA şi Irakul au stabilit că forţele americane vor trece de la o implicare directă bazată pe lupta împotriva SI la o implicare limitată la sprijin şi instrucţie.

În întâlnirea care va avea loc luni, la Casa Albă, cei doi lideri sunt aşteptaţi să stabilească o perioadă de retragere a trupelor americane din Irak, posibil la sfârşitul acestui an.

În prezent, în Irak se află 2.500 de militari, de când fostul preşedinte Donald Trump a cerut reducerea prezenţei militare americane de la 3.000 de soldaţii la 2.500.

Foto: Profimedia