Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, adăugând că un eşec în privinţa acestui obiectiv naţional ar duce la creşterea euroscepticismului.

Aflat în vizita la Centrul Naţional de Instruire Întrunită ‘Getica’ de la Cincu, judeţul Braşov, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi premierul olandez, Mark Rutte, preşedintele Iohannis a precizat că s-a discutat “in extenso” tema Schengen. 

”Discuţia a fost una pozitivă. Noi, toţi trei, căutam calea cea mai bună pentru a finaliza procesul de aderare la spaţiul Schengen cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne imaginăm că putem să eşuăm în acest demers, dar este, pe de altă parte, destul de limpede că acei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar cei din UE, partenerii noştri, doresc să primească confirmarea că în continuare nu doar am aderat la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele şi în celelalte domenii. Procedurile Schengen nu au rămas la nivelul anului 2011, ci au evoluat. Întregul spaţiu Schengen este supus unei modernizări şi noi suntem parte din ea. Dar, pentru a avea claritate şi pentru a construi un spaţiu sigur pentru toată lumea este nevoie de încă multă muncă. Nu vreau să fac o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei. Încercăm cât se poate de repede să finalizăm procedura cu succes. Nu, nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă fix la chestiunile care sunt legate de Schengen şi vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care încă nu sunt 100% lămurite, fiindcă nu sunt absolut toate încă discutate. Eu sunt optimist”, a spus şeful statului.
“Pentru mine, pentru noi cei prezenţi aici, la pupitre, eşecul nu este o variantă. Noi căutăm soluţiile pentru a transforma acest demers într-o reuşită. Asta e convingerea noastră, dar trebuie să vedem lucrurile aşa cum ar putea fi în cazul contrar. Un eşec în acest obiectiv naţional probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România, dar este o variantă ipotetică ce nu se va întâmpla fiindcă noi nu calculăm pentru varianta eşec, noi calculăm pentru varianta reuşită”, a sunliniat Iohannis.

Foto: Administratia Prezidentiala