Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că în şedinţa de Guvern va fi discutată rectificarea bugetară care este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB, o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul consolidat . Şeful Executivului a anunţat alocări suplimentare la Sănătate şi Educaţie. Premierul a anunţat că la finalul lunii iulie s-a finalizat rambursarea de TVA, deşi au plecat pe o valoare neasigurată de peste 2 miliarde de lei.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că agenda şedinţei de Guvern are în prim plan rectificarea bugetară, care este ”una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB”.
”Discutăm de o creştere de aproximativ 30 de miliarde de lei la bugetul consolidat şi de asemenea avem şi cifrele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, pe primele 6 luni, care vin să confirme că măsurile Guvernului au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti, în pofida crizelor pe care le traversăm şi a cheltuieilor neprevăzute generate atât de criza energetică cât şi de criza de securitate de la graniţa ţării noastre”, a spus el.
Premierul a precizat că din datele INS, ”putem să observăm o creştere pe al doilea trimestru cu 5,3% faţă de perioada similară a anului 2021 şi desigur, în prima jumătate, o creltere de 5,8% faţă de primul semestru al anului 2021. Eu vreau să fiu cât se poate de clar în acest sens, sunt date care ne determină să rămânem ancoraţi la realitate şi nu ne dau voie să ieşim din aceste limite pe care ni le-am impus şi care sunt de asemenea impuse de situaîia deosebit de complexă pe care o traversăm”, a spus premierul.
“O să vedem, din alocările la rectificarea bugetară, că acestea sunt priorităţile pe care noi am fundamentat această rectificare”, a mai declarat el.

Foto: Guvernul României