Premierul Nicolae Ciucă l-a primit, joi, la Palatul Victoria, pe Octavian Fulop, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz-Birkenau.
„În vârstă de 92 de ani, domnul Octavian Fulop a rememorat, în cadrul întâlnirii, ororile pe care le-a trăit în timpul Holocaustului, evocând, cu emoţie şi durere, momentul despărţirii de familia sa, pe care a pierdut-o la Auschwitz, dar şi universul infernal de acolo dominat de foame, suferinţă, moarte şi tortură în care s-a luptat, în fiecare clipă, să supravieţuiască, având credinţa că va trăi, într-un final, momentul eliberării.
Prim-ministrul României a fost profund emoţionat de maniera demnă şi onorabilă în care domnul Octavian Fulop a împărtăşit evenimente tragice din experienţa personală şi a salutat eforturile acestuia de păstra şi transmite mai departe aceste mărturii, un element esenţial pentru demersurile de prezervare a memoriei Holocaustului, una dintre cele mai cumplite pagini din istoria umanităţii”, a anunţat Guvernul, într-un comunicat.
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat rolul educaţiei despre Holocaust în consolidarea unei societăţi ataşate de valorile şi principiile democratice, a reafirmat angajamentul Executivului în acest sens şi a evidenţiat pericolele care ameninţă astăzi societăţile democratice.
„Octavian Fulop a mulţumit premierului pentru întâlnire şi a precizat că este pentru prima dată când un prim-ministru al României îl invită la Palatul Victoria pentru a-i asculta povestea cutremurătoare. A apreciat, de asemenea, şi eforturile pe care Guvernul României le realizează în direcţia promovării memoriei Holocaustului şi combaterii antisemitismului, subliniind cât de importantă este datoria de a nu uita”, se mai arată în comunicat.

Foto: Guvernul României