“Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea României cu privire la acquis-ului Schengen şi o duce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară”, afirmă premierul Nicolae Ciucă după întâlnirea cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Întrevederea prim-ministrului României cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a avut loc miercuri, la Bruxelles.
Discuţiile s-au axat asupra aderării României la Spaţiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul MCV, implementării PNRR.
De asemenea, au fost abordate teme legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova.
„Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen şi contribuţia esenţială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni”, a subliniat premierul.
Ciucă a menţionat că sunt importante anumite ajustări ale unor ţinte şi jaloane, pentru a răspunde nevoilor actuale. El a arătat că Romania va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.
De asemenea, premierul a subliniat importanţa acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piaţa UE a produselor din această ţară şi eliminarea tarifelor de roaming.

Foto: Guvernul României