Premierul Nicolae Ciucă a mulţumit, luni, Guvernului de la Sofia pentru angajamentul de a finaliza interconectorul Bulgaria – Grecia, subliniind importanţa asigurării resurselor de gaze naturale, necesare inclusiv pentru obţinerea îngrăşămintelor chimice.

“Cred că e important să menţionăm că, până în prezent, nu ne confruntăm cu probleme în ce priveşte aprovizionarea cu alimente. Desigur, există probleme în ce priveşte lanţul de aprovizionare cu alimente, din cauza invaziei ruse în Ucraina şi a sancţiunilor aplicate Rusiei. Din acest punct de vedere trebuie să evaluăm toţi aceşti factori. Am discutat cum putem să ne susţinem reciproc, iar unul dintre cele mai importante aspecte aduse în discuţie a fost cel al îngrăşămintelor chimice. Din acest motiv, cred că resursele de gaz şi energie sunt foarte importante, având în vedere că gazele naturale sunt necesare pentru îngrăşăminte. Vreau să îi mulţumesc lui Kiril (Petkov – n.r.) şi guvernului său pentru angajamentul de a finaliza interconectorul Bulgaria – Grecia”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierii Bulgariei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului.
El şi-a exprimat încrederea că acest interconector va fi realizat la timp, subliniind necesitatea diversificării resurselor de gaze.
“Am discutat mult despre acest coridor, luând în calcul situaţia actuală şi faptul că este mare nevoie de o diversificare a resurselor de gaze. Am discutat cu Kiril (premierul Bulgariei – n.r.) şi cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis. Suntem hotărâţi să facem tot ce putem pentru a avea acest interconector finalizat cât mai curând posibil. Nu putem să avem gaz lichefiat fără acest interconector finalizat”, a spus Ciucă.