Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu o delegaţie a Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), principala temă abordată fiind problematica reducerii deficitului balanţei comerciale, în contextul în care acesta a crescut în primele 8 luni ale anului cu 7,381 miliarde euro, la 22 miliarde de euro, pe fondul unei majorări puternice a costului cu resursele energetice şi a sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse.
În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii societăţilor comerciale membre ANEIR şi structurilor asociative membre ale Consiliului de Export al României, premierul a subliniat preocuparea Executivului de a susţine producătorii români şi categoriile vulnerabile de cetăţeni.
El a menţionat că România va fi a şasea beneficiară din UE a fondurilor alocate prin REPowerEU, planul Comisiei Europene menit să asigure independenţa faţă de combustibilii fosili din Rusia şi să accelereze tranziţia verde.
Principalele aspecte semnalate de mediul privat au vizat nevoia de sprijin pentru promovarea exportatorilor români, derularea unor mecanisme care să le permită păstrarea şi creşterea competitivităţii pe pieţele europene, precum şi rezilienţa economică, prin asigurarea lanţurilor locale de aprovizionare cu materie primă, precizează comunicatul Executivului.
“Prioritatea Guvernului în toată această perioadă a fost protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele crizelor pe care le traversăm. Pachetele guvernamentale ‘Sprijin pentru România’ vor continua să fie implementate, dar şi îmbunătăţite, în urma întâlnirilor pe care le avem cu mediul de afaceri. Sunt convins că noua Agenţie Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior va reuşi să ofere suportul necesar companiilor româneşti exportatoare pentru a-şi dezvolta afacerile pe pieţele europene şi internaţionale. Totodată, perspectivele oferite de aderarea noastră la Schengen şi OCDE vor deschide noi oportunităţi pentru întreprinzătorii noştri, pe care suntem pregătiţi să-i susţinem în continuare”, a mai declarat Ciucă.

Foto: Guvernul României