Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii mediului de afaceri, în cadrul discuţiilor fiind analizate criteriile de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiţii.
La întâlnire a participat şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, alături secretarul de stat în cadrul MIPE, Csilla Hegedus.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, la propunerea mediului de afaceri, Guvernul va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiţii de până la un milion de euro (Măsura 4.1.1.), ce urmează să fie acordate IMM-urilor şi amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă.
Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanţate va putea ajunge la 430 milioane euro, se precizează în comunicat.
Reprezentanţii mediului de afaceri au propus înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019 cu altele mai relevante.
În urma discuţiilor, au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv productivitatea muncii per angajat în 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată şi numărul de angajaţi; ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;
numărul de locuri de muncă nou create şi data şi ora înscrierii în program.