Portavionul USS Gerald R. Ford (CVN 78) a finalizat, vineri, cu succes, primul test cu o explozie subacvatică în cadrul (Full Ship Shock Trials – FSST) la peste 200 de km de coasta Floridei.

Noul portavion a fost proiectat folosind metode avansate de modelare computerizată, testare şi analiză pentru a se asigura că nava rezistă condiţiilor de luptă, iar aceste teste la şoc oferă date utilizate pentru validarea durităţii la şoc a navei, Forţele Navale americane într-un comunicat de presă.

USS Gerald R. Ford (CVN-78) este nava principală a clasei sale de portavioane ale Marinei Statelor Unite. Nava este numită după cel de-al 38-lea preşedinte al Statelor Unite, Gerald Ford, care în tinereţe a participat la Al Doilea Război Mondial la bordul portavionului uşor Monterey.

Construcţia portavionului a început la 11 august 2005, când Northrop Grumman a făcut o tăietură ceremonială din oţel pentru o placă de 15 tone. Ford este cel mai modern şi cel mai mare portavion din lume. În aprilie, nava a finalizat o perioadă de teste pe mare de 18 luni. În continuare, la finalul verii, după testele la şoc, nava va intra în etapa de şase luni de modernizare, mentenanţă şi reparaţii înainte de prima misiune operaţională, notează marina americană.

Foto: US Navy