Peste 9.000 de polițiști vor acționa, în medie, zilnic, în perioada Anului Nou, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.

Cei peste 9.000 de polițiști se vor afla în teren şi vor acționa cu peste 4.000 de autospeciale, potrivit purtatorului de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

Dintre aceștia, aproximativ 5.300 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, aproape 1.500 sunt polițiști de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de la acțiuni speciale şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

De asemenea, Politia recomandă tuturor să respecte normele de conviețuire socială, să păstreze liniștea și ordinea publică, echipe de polițiști fiind pregătite să intervină la orice caz în care legea este încălcată.

Activitatile de prevenire a răspândirii și limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfășurate împreună cu partenerii instituționali, acționându-se pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, protejarea sănătății cetățenilor și pentru evitarea desfășurării de activități ce ar putea duce la creșterea numărului de infectări.

“Poliţiştii de la rutieră vor acționa, pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, pentru asigurarea fluenței traficului și prevenirea accidentelor.

Dacă alegeți să petreceți trecerea dintre ani în altă locație, circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi nu uitaţi de politeţea rutieră! Pentru un plus de siguranţă în mers, măriţi distanţa dintre vehicule”, a subliniat purtatorul de cuvant al ministerului de interne.

Viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile de drum sau trafic reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere în România!

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Este interzisă conducerea vehiculelor sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, astfel că recomadăm utilizarea mijloacelor de transport în comun și a vehiculelor în regim taxi sau de închiriere.

Se recomandă pietonilor să traverseze drumul numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranță. Este recomandat să evite folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă.

“Atunci când vă însoțesc copii, nu îi lăsați nesupravegheați și învățați-i că pot să plece doar cu permisiunea dumneavoastră! În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea unei fapte antisociale, apelați la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă”, a mai spus Monica Dajbog.

Sursa: MAI