Te simți adormit la birou, chiar și după ce ți s-a părut că ai avut parte de o odihnă bună? Atunci probabil că ai această întrebare care îți dă bătăi de cap: Cât de mult am nevoie să dorm?

Te simți adormit la birou, chiar și după ce ți s-a părut că ai avut parte de o odihnă bună? Atunci probabil că ai această întrebare care îți dă bătăi de cap: Cât de mult am nevoie să dorm?

Adulții ar trebui să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, dar 1 din 3 nu ajunge la acest obiectiv, conform Centrelor SUA pentru Control și Prevenire a Bolilor.

Somnul slab este asociat cu consecințe pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet, obezitate și demență.

Pe termen scurt, chiar și o zi de pierdere a somnului vă poate dăuna stării de bine, potrivit unui studiu recent.

Persoanele care au un somn slab ar putea fi, de asemenea, predispuse la condiții precum anxietatea, depresia și tulburarea bipolară, a spus Dasgupta.

Somnul pentru copii și adolescenți

Dacă se simte că bebelușii dorm toată ziua, cam așa se întâmplă. În primul an de viață, bebelușii pot dormi între 17 și 20 de ore pe zi, a spus Dasgupta.

Sugarii de la 4 luni la 12 luni au nevoie de 12 până la 16 ore de somn.

Copiii mici, cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore, potrivit dr. Bhanu Kolla, profesor asociat de psihiatrie și psihologie la Clinica Mayo.

El a adăugat că copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore, iar între 6 și 12 ani ar trebui să doarmă între nouă și 12 ore.

Pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani, aceste recomandări de somn includ și câte un pui de somn, a spus Chick.

Adolescenții ar trebui să aibă de la 8 până la 10 ore de somn, a spus Kolla. Această recomandare a stârnit o dezbatere în ultimii ani despre orele la care începe școala.

„Pe măsură ce copiii se îndreaptă spre adolescență, în mod natural preferă să doarmă mai târziu și să se trezească mai târziu”, a spus Chick.

Somnul pentru studenți și adulți

Imaginea stereotipă a studentului include, de obicei, păr dezordonat, cearcăne la ochi și o cafea sau băutură energizantă în mână.

Nu contează dacă aceștia petrec toată noaptea sau învață pentru examene,  ambele duc la lipsa somnului.

“Este regretabil, dar este aproape ca un ritual de începe al facultății”, a spus Dasgupta.

El și Kolla sunt de acord că atingerea obiectivului de șapte până la nouă ore de somn este cea mai bună alegere pentru adulți, indiferent de vârstă, deși Kolla a adăugat că adulții mai în vârstă ar putea să facă față unor anumite privări de somn.

Îmbunătățirea somnului

Ați parcurs tot articolul și ați ajuns la concluzia că nu dormiți suficient? Iată câteva modalități de a rezolva acest lucru:

  • Respectați o rutină de culcare. Încercați să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi. Puteți chiar să țineți un jurnal pentru a înregistra aceste perioade de somn și cât de des vă treziți noaptea, a spus Dasgupta, astfel încât să puteți avea o idee despre ceea ce funcționează pentru dvs. De asemenea, trebuie să vă asigurați că camera dvs. este întunecată, rece (indiferent de anotimp) și confortabilă atunci când mergeți la culcare.
  • Opriți dispozitivele electronice. Faceți acest lucru cât mai devreme posibil înainte de culcare, a adăugat Chick, deoarece expunerea la lumină poate afecta ciclul somnului.„Mai ales dacă intenționați să adormiți mai devreme, este important să vă expuneți la lumina naturală strălucitoare cât mai devreme posibil în timpul zilei și să limitați expunerea la lumină în orele înainte de culcare”, a spus ea. „Dispozitivele electronice imită multe dintre lungimile de undă din lumina soarelui, care îți indică corpului că trebuie să rămână treaz.”Încercați tehnici de atenție. Exercițiile de respirație, meditația și yoga pot sprijini și somnul, a adăugat Chick. Studiul ei recent a arătat că antrenamentul de mindfulness i-a ajutat pe copii să doarmă cu o oră mai mult pe noapte.
  • Stabiliți obiceiuri alimentare și exerciții fizice bune. În cele din urmă, a mânca sănătos și a păstra un regim zilnic de fitness poate sprijini un somn mai bun noaptea, a spus Dasgupta.„Încercați întotdeauna să fiți în concordanță cu exercițiile fizice în timpul zilei”, a spus el. „Exercițiile fizice ameliorează stresul și vă ajută să vă reglați calitatea somnului”, a continuat acesta.

Foto:Getty