La începutul lunii viitoare, o unitate de blindate compusă doar din tanchiste, va fi trimisă la graniţa cu Egipt pentru a apăra ţara, transmite The Times of Israel.

O unitate compusă doar din tanchiste va fi trimisă la graniţa cu Egipt, luna viitoare, pentru prima dată în istoria armatei israeliene, ca parte a programului pilot privind fezabilitatea echipelor de infanterie formate din femei, a declarat un reprezentant al Forţelor de Apărare, miercuri.

În prezent, acestea se antrenează la Baza Shizafon din deşertul Negev. După o mică pauză, vor fi trimise în Batalionul Caracal, care apără partea nordică a graniţei Israelului cu Egipt.

Potrivit comandantului Batalionului Caracal, locotenent- colonel Erez Shabtai,  pe lângă faptul că este prima dislocare a unor tanchiste din cadrul Forţelor de Apărare este şi prima unitate de infanterie mixtă care are tancuri pe care le controlează direct.

„Acest lucru este foarte important. Toată lumea o să fie cu ochii pe noi”, a declarat Shabtai.

Anul trecut,  armata israeliană a lansat un program pilot care prevede includerea femeilor în unităţile de tancuri.

După ce au terminat antrenamentul de bază cu alte trupe mixte pentru unităţile de apărare a graniţei, femeile au fost trimise la Baza Shizafon pentru a învăţa cum să opereze tancurile.

Unitatea va folosi tancuri Merkava IV, dotate cu cele mai noi capabilităţi şi sisteme de tehnologie pe care armata israeliană le are de oferit. Comandantul echipei va fi tot o femeie.

„Vor primi tancuri bune”, a declarat Shabtai.

Batalionul Caracal reprezintă unul dintre cele patru unităţi mixte de infanterie din cadrul trupelor de apărare a graniţei, responsabil de apărarea graniţelor cu Iordania şi Egipt. Aceste batalioane nu sunt considerate „unităţi de manevră”, adică nu intră în teritoriul inamic, ci stau, mai degrabă, la graniţele Israelului şi destul de aproape de bazele militare.  Asta înseamnă că, spre deosebire de brigăzile de infanterie grea, care trebuie să fie capabile să care echipamente grele pe distanţe lungi, militarii din aceste unităţi mixte nu trebuie să aibă o condiţie fizică extraordinară.

Criticii acestor unităţi mixte din armată consideră că acesta este un experiment social periculos, care poate afecta securitatea naţională. La polul opus se află cei care consideră că aceasta este o decizie normală, în acord cu ceea ce se întâmplă în statele occidentale.

Foto: Twitter