Pentagonul a autorizat desfăşurarea altor 1.000 de soldaţi, în plus faţă de cei 5.000 anunţaţi anterior, pentru a ajuta la evacuarea civililor din Kabul, a declarat duminică un oficial american, informează Reuters, conform AGERPRES.
Oficialul american, care a făcut aceste declaraţii sub condiţia anonimatului, a precizat că cei 1.000 de militari care vor fi detaşaţi suplimentar vor proveni din Divizia 82 Aeropurtată.

Preşedintele SUA Joe Biden a decis sâmbătă să extindă desfăşurarea militară la Kabul la aproximativ 5.000 de soldaţi pentru a asigura evacuarea civililor în faţa ofensivei puternice a talibanilor.

Administraţia americană menţionase anterior cifra de 3.000 de soldaţi, dar situaţia de pe teren s-a deteriorat mai repede decât se aştepta.

Duminică, locuitorii capitalei au raportat focuri de armă sporadice în zona aeroportului internaţional Hamid Karzai, principalul punct de evacuare din Afganistan, în timp ce trupele americane ajută evacuarea personalului SUA după ce talibanii au intrat în capitala afgană.

“Există informaţii despre incendierea aeroportului; de aceea noi instruim cetăţenii americani să se adăpostească acolo unde se află”, potrivit unei alerte de securitate a ambasadei SUA.

Două surse familiare cu situaţia de pe aeroport nu au putut confirma aceste informaţii.

Mai devreme în cursul zilei de duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că personalul ambasadei SUA a fost transportat cu elicopterul de la complex diplomatic către aeroport, aflat la aproximativ 5 km distanţă, în partea de nord-est a capitalei Kabul.

“Acţionăm pentru a ne asigura că personalul nostru este în siguranţă. I-am deplasat pe bărbaţii şi femeile din ambasada noastră într-un loc la aeroport, a declarat Blinken pentru ABC News.