Pentagonul este în alertă în contextul intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica în această săptămână, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru administraţia preşedintelui american Joe Biden, au afirmat miercuri oficialităţi militare americane, potrivit politico.eu.

Comandamentul forţelor SUA în Europa a ridicat alerta până la nivelul maxim după reluarea confruntărilor între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, ceea ce a marcat încălcarea încetării focului din iunie 2020, şi după ce forţele ruse au început să consolideze zona frontierei cu echipament militar.

În acelaşi timp, avioane militare ale NATO au intervenit luni de zece ori pentru a răspunde unui număr neobişnuit de mare de avioane de vânătoare şi bombardiere ruse în apropierea spaţiului aerian aliat.

Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului nordic al forţelor SUA, ce răspunde de apărarea internă a ţării, a susţinut că intensificarea recentă a activităţilor Moscovei este o dovadă a eforturilor acesteia de a-şi ”reafirma influenţa pe arena mondială”.

În special, interceptările aeriene rusești astăzi sunt mai „complexe” decât în ​​trecut, a spus VanHerck, menționând că operațiunile implică adesea mai multe puncte de acces și mai multe aeronave care rămân în zonă mai mult timp.

Capt. Wendy Snyder, un purtător de cuvânt al Comandamentului European, a refuzat să discute nivelurile stării de supraveghere a comandamentului, invocând securitatea operațională, dar a menționat că: „Urmărim situația foarte atent”.

Foto: US Army