Parlamentul European a anunţat vineri că interzice accesul în edificiile sale pentru personalul diplomatic şi reprezentanţii guvernelor din Rusia şi Belarus, după invadarea Ucrainei de către Moscova cu puţin peste trei săptămâni în urmă.

“Începând de astăzi, personalului diplomatic şi guvernamental din Rusia şi Belarus îi este interzisă intrarea în incinta Parlamentului European. Nu este loc în casa democraţiei pentru cei care vor să distrugă ordinea democratică”, a anuntat pe Twitter preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Acest anunţ intervine la o zi după ce Parlamentul European a cedat una din clădirile sale unei organizaţii a societăţii civile ucrainene – Promote Ukraine – pentru a-şi coordona acţiunile în Belgia şi a oferi sprijin administrativ şi psihologic refugiaţilor care fug de război şi descind în capitala belgiană.
Parlamentul European a restricţionat de asemenea încă din prima săptămână a invaziei utilizarea facilităţilor sale de presă pentru jurnaliştii de la Russia Today şi Sputnik, ale căror emisiuni au fost suspendate la nivel european, întrucât cele două media de propagandă sunt considerate a fi sub controlul permanent al autorităţilor ruse şi “esenţiale” pentru a susţine şi justifica agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei.