Autorităţile din Australia şi Noua Zeelandă au transmis, marţi, că au prins sute de infractori după ce i-au păcălit să folosească o aplicaţie de mesagerie mobilă, care era în secret controlată de FBI, anunţă euronews.

Potrivit poliţiei, grupurile infracţionale au crezut că aplicaţia criptată numită ANOM era sigură şi că îi ţinea departe de autorităţi, însă acestea au monitorizat timp de câteva luni milioane de mesaje despre droguri, spălare de bani şi chiar planuri de asasinate.

Aplicaţia face parte dintr-o operaţie numită Trojan Shield”, care este condusă de FBI şi care implică Administraţia de Luptă împotriva Drogurilor (DEA), Europol şi agenţiile de aplicare a legii din mai mult de 12 ţări.

Autorităţile din Australia au declarat că aplicaţia a devenit populară în lumea infractorilor după ce câteva personalităţi cunoscute în acest mediu au garantat pentru ea. ANOM era instalată pe telefoane lipsită de orice alte funcţii, iar telefoanele care aveau această aplicaţie puteau comunica doar cu alte telefoane care o aveau instalată.

Autorităţile australiene au prins 224 de persoane şi au confiscat mai mult de patru tone de droguri şi 35 de milioane de dolari într-o operaţie care a a început acum trei ani.

Autorităţile din Noua Zeelandă au transmis că au arestat 35 de persoane şi au confiscat droguri şi bunuri în valoare de câteva milioane de dolari.

Foto: Waikato Police