O navă de război americană a intrat în Strâmtoarea Taiwan, a anunţat joi Marina SUA, la o zi după o atenţionare a unui comandant care a afirmat că se teme de o invazie a acestui teritoriu de către China până în 2027, relatează AFP, preluată de Agerpres.

USS John Finn, distrugător lansator de rachete din clasa Arleigh Burkede, a navigat miercuri în această strâmtoare care separă China continentală de Taiwan, a precizat Flota a 7-a americană.

Este a treia operaţiune de acest tip de la învestirea preşedintelui american Joe Biden şi urmăreşte “să arate angajamentul SUA în favoarea unei zone indo-pacifice libere şi deschise”, a precizat Marina SUA într-un comunicat.

Beijingul revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud şi se plânge cu regularitate de operaţiuni militare americane în acest sector, zonă în care se poartă o luptă de influenţă cu Washingtonul.

Joi, China a protestat ferm în legătură cu trecerea navei de război americane prin Strâmtoarea Taiwan. Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al Chinei a acuzat Washingtonul că “transmite un semnal greşit” cu această decizie, potrivit DPA.

Detalii AICI

Foto: US Navy