Pe lângă România, care a anunţat că va achiziţiona 32 de aparate din Norvegia, pentru o jumătate de miliard de euro, sunt şi alte state care văd o soluţie rapidă şi ieftină în achiziţia de aeronave second-hand.
Malaysia vrea să cumpere 33 de aeronave F-18 Hornet din Kuwait.
Croaţia, care are în dotare, ca si România, aeronave MiG-21, a anunţat că achiziţionează 12 avioane franceze realizate de Dassault, Rafale F3-R.
În lipsa unor aeronave noi F-35 sau chiar F-16, Turcia ar putea achiziţiona F-16 la mâna a doua din Danemarca, informeaza Reuters. După ce li s-a refuzat accesul la F-35, deoarece au achiziţionat sisteme de rachete ruseşti S-400, Turcia şi-a anunţat intenţia de a cumpăra 40 de aeronave F-16 Block 70, din Statele Unite, împreună cu 80 de chituri pentru modernizarea avioanelor F-16 Block 30 aflate în dotare. O respingere a acestei cereri din partea SUA ar putea forţa Turcia să se orienteze către aeronave aflate în uz. Cu toate acestea, Danemarca nu va putea vinde aeronavele F-16 către Turcia fără aprobarea SUA, mai arată sursa citată.
Tot anul trecut, Grecia a comandat 18 aeronave Rafale din Franţa, dintre care 12 sunt la mâna a doua, într-un contract de 2,5 miliarde de euro, pe fondul tensiunilor cu Turcia din Mediterana de est. Grecia, de asemenea, ar avea în plan să achiziţioneze şi aeronave Rafale aflate în uz în Emiratele Arabe Unite.
Şi Canada a cumpărat, în 2020, şapte aeronave F-18 din Australia pentru a-şi completa flota de CF-18, precizează Reuters.
Sursa foto: MApN