Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa (USAFE) a informat marți că bombardiere americane urmează să fie desfășurate, pentru prima dată, pe teritoriul Norvegiei.
Membrii serviciului, care provin de la baza forțelor aeriene Dyess, Texas, de vor  instala la baza aeriană Orland, lângă Trondheim, un hub pentru flota norvegiană de avioane de luptă F-35.

Miscarea se produce în timp ce armata americană își intensifică atenția asupra regiunii arctice.

Membrul NATO, Norvegia are  la vârful său cel mai nord-estic graniță cu Rusia, iar modernizarea militară a Moscovei în Peninsula Kola a ajutat la poziționarea zonei ca un punct de foc.

„Pregătirea operațională și capacitatea noastră de a sprijini aliații și partenerii și de a răspunde cu viteză sunt esențiale pentru succesul combinat”, a declarat Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa.

„Apreciem parteneriatul durabil pe care îl avem cu Norvegia și așteptăm cu nerăbdare oportunități viitoare pentru a ne consolida apărarea colectivă,” a mi spus sursa citată.

EUCOM desfășoară în mod obișnuit misuni în zona sa de responsabilitate. Aceste zboruri de patrulare și antrenament includ adesea și aliați, ale căror avioane își unesc forțele cu formația americană aflată în desfășurare.

Sursa text și foto: DefenseNews