Două vase de război americane au navigat joi prin strâmtoarea Taiwan, a anunţat marina americană, a doua misiune de acest tip în luna decembrie, la aproape două săptămâni după ce un grup chinez de portavioane a folosit aceeaşi cale navigabilă, informează joi Reuters.

China, care pretinde conducerea democratică a Taiwanului ca teritoriu propriu, este nemulţumită de intensificarea sprijinului pe care SUA îl acordă insulei, inclusiv prin vânzarea de arme, precum şi prin trecerea navelor de război americane prin Strâmtoarea Taiwan, ceea ce contribuie la înrăutăţirea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Marina SUA a declarat că distrugătoarele de rachete ghidate USS John S. McCain şi USS Curtis Wilbur au “efectuat un tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwanului pe 31 decembrie în conformitate cu dreptul internaţional”.

Ministerul chinez al apărării a denunţat traversarea, calificând-o drept o “provocare” şi “o demonstraţie de forţă” şi adăugând că nave şi avioanele chineze au urmărit navele americane.

Trecerea acestor nave trimite un mesaj greşit susţinătorilor independenţei Taiwanului şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa păcii şi a stabilităţii”, se arată în luarea de poziţie a ministerului chinez al apărării.

Foto: businessinsider.com