Premierul Nicolae Ciucă a declarat că transformarea digitală şi securitatea cibernetică sunt doi piloni indispensabili modernizării României, iar ţara noastră face din ce în ce mai mulţi paşi în acest sens. Mesajul a fost transmis de șeful Executivului la Forumul de Protecţie a Infrastructurilor Critice.
“Infrastructura critică face ca instituţiile să funcţioneze şi serviciile să aibă continuitate şi în cele mai critice situaţii, sub cele mai puternice atacuri pe care le suferim, din păcate, în fiecare zi. Responsabilitatea este una unitară şi revine, în primul rând, instituţiilor publice, când este vorba despre protecţia infrastructurilor critice naţionale, fundamentale pentru activităţile economice şi sociale vitale ale tuturor cetăţenilor. Dar protecţia infrastructurilor critice este o responsabilitate ce revine şi societăţii, şi fiecăruia dintre noi, pentru a putea asigura existenţa şi funcţionalitatea comunităţilor noastre şi pentru a putea avea continuitatea serviciilor de care beneficiem cu toţii. Transformarea digitală şi securitatea cibernetică sunt doi piloni indispensabili modernizării României, iar ţara noastră face din ce în ce mai mulţi paşi în acest sens “, a declarat Ciucă.
Şeful Executivului a subliniat că este necesară o colaborare cât mai strânsă între mediul privat şi actorii din sectorul public, menţionând în acest sens iniţiativele Institutului de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică (ICI) București, organizatorul forumului, “care a acţionat din proprie iniţiativă pentru a dezvolta o serie de centre şi infrastructuri care să-i sporească capacitatea în domeniile legate de cercetare, dezvoltare, training şi reglementare ale blockchain, o tehnologie care prezintă mare interes nu doar din perspectiva criptomonedelor, dar şi pentru aplicaţiile în logistică, administraţie publică, protecţia datelor şi multe altele”.