Premierul Nicolae Ciucă si presedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-a aflat marţi, într-o vizită oficială în Ucraina. Cei doi oficiali romani au avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denîs Şmîhal, şi preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Cei doi oficiali români au avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul Denis Şmîhal, şi cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi premierul României au mers în Irpin şi Borodianka, localităţi unde armata rusă a comis atrocităţi împotriva populaţiei civile.

În discuţiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina şi poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut graniţa cu România. Nicolae Ciucă a evidenţiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaţilor ucraineni pe teritoriul naţional şi asigurarea condiţiilor necesare de protecţie, precum crearea taberelor de refugiaţi, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaţionale şi de transport, precum şi la piaţa muncii.
Prim-ministrul a remarcat atitudinea de extraordinară compasiune şi solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată şi prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina. Premierul a subliniat că România şi-a asumat şi un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaţionale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înfiinţat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat împreună cu oficialii ucraineni noi posibilităţi de sprijin pentru Ucraina.

În cadrul discuţiilor cu oficialii ucraineni, preşedintele Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să şi-l asume în procesul de reconstrucţie a Ucrainei după război şi a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.

Ciolacu a susţinut că România îşi doreşte să fie principalul hub de stabilitate şi securitate în regiune şi, astfel, ţară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât şi cu firme româneşti. Mai mult, Porturile Constanţa şi Galaţi trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două ţări, între Ucraina şi Europa, dar şi cu restul lumii.

Totodată, Ciolacu a susţinut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această ţară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minorităţile din statele membre ale Uniunii şi din România.

„Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creştinătăţii. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanţe familiilor victimelor acestui război ilegal şi nejustificat. Prin atrocităţile comise, Rusia lui Putin a contestat însăşi temelia civilizaţiei şi democraţiei europene şi occidentale. În faţa dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar şi răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanţele şi bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei naţiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite şi comunitatea internaţională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina! România şi-a exprimat în toate forurile internaţionale, şi pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina. Nu putem avea ca parteneri de dialog o ţară care preferă violenţa tancurilor în locul diplomaţiei politice. Rusia trebuie izolată pe plan internaţional, de aceea vom susţine, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susţinător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova şi Georgia. Vom face acest lucru pentru că suntem legaţi de dorinţa unei vieţi mai bune pentru cetăţenii noştri, dar şi de ataşamentul faţă de libertate şi democraţie. Vom face acest lucru convinşi fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranţă şi se va bucura de aceleaşi drepturi pe care le au toate minorităţile din Uniunea Europeană”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski.

Sursa foto: Facebook