Premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o întrevedere cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată în prima sa vizită oficială în România.

Cei doi înalţi oficiali au purtat un schimb aprofundat de opinii asupra tematicilor aflate pe agenda europeană, cu accent pe securitatea energetică, gestionarea extinderii Schengen, utilizarea fondurilor europene, susţinerea economiei şi soluţiile de răspuns la criza energiei, situaţia generată de agresiunea rusă din Ucraina.
Preşedinta Parlamentului European a transmis un puternic mesaj de sprijinire a extinderii Schengen cu România, reiterând poziţia clară şi constantă a Legislativului european în ceea ce priveşte aderarea fără întârziere a statelor care îndeplinesc criteriile cerute de acquis-ul spaţiului de liberă circulaţie. Prim-ministrul a mulţumit Robertei Metsola pentru sprijinul constant acordat aderării României la spaţiul Schengen, inclusiv prin declaraţii publice de solidaritate şi de recunoaştere a meritelor care legitimau o decizie favorabilă la Consiliul miniştrilor Afacerilor Interne din 8 decembrie, potrivit unui comunicat de presa al Executivului.
Seful Guvernului a salutat contribuţia consistentă şi rolul proeminent exercitat de preşedinta Metsola în consolidarea proiectului european, menţinerea unităţii de acţiune şi a solidarităţii în interiorul UE şi în relaţia cu statele partenere, mai ales în actualul context geostrategic.

Nicolae Ciucă a subliniat relaţia strânsă de parteneriat şi cooperarea deschisă a României cu Parlamentul European, prin structurile sale de lucru.
“Reconfirm angajamentul deplin al României pentru continuarea dialogului şi consultărilor pe marginea subiectelor de actualitate ale agendei europene. România va juca un rol important în abordarea echilibrată şi consensuală, care reflectă specificităţile fiecărui stat membru în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, a crizei energetice, dar şi a provocărilor pe care le avem pentru protejarea cetăţenilor şi economiilor noastre”, a spus premierul.

El a subliniat importanţa acordului semnat la Bucureşti între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi şi valoarea adăugată adusă de acest proiect la eforturile susţinute ale Uniunii Europene pentru asigurarea rezilienţei energetice şi atingerea obiectivului tranziţiei ecologice.

Foto: Guvernul României