Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Republicii Portugheze, António Costa, aflat în vizită oficială în România.

Premierul a afirmat că a discutat cu premierul portughez despre sprijinul reciproc, în calitate de state membre ale NATO şi UE.

”Discuţiile s-au desfăşurat pe fundalul cooperării în vederea descurajării posturii de descurajare şi apărare aliată, pe Flancul de est al NATO”, a spus premierul român, arătând că i-a mulţumit premierului din Republica Portugheză pentru contribuţia cu subunităţi, în România, el adăugând că astăzi vor merge împreună la Caracal, pentru a le mulţumi militarilor pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunea.

”Am mulţumit pentru asigurarea unui climat de continuitate a acestor relaţii bilaterale”, a spus premierul.

”Discuţiile noastre au abordat situaţia din Ucraina, este o preocupare pe care o împărtăţim împreună şi desigur am discutat situaţia concretă, la zil, şi perspectivele evoluţiei, analizând posibilitatea agravării situaţiei, în cazul în care forţele armate ruse vor continua ofensiva în regiunea Odesa din Ucraina”, a mai spus el.

Premierul a mai arătat că s-a discutat despre sprijinul umanitar acordat Ucrainei şi măsurile luate în ansamblul Uniunii Europene, pentru a putea sprijin Ucraina, dar şi Republica Moldova şi Georgia.

”Opţiunea de aderare Finlandei şi Suediei reprezintă un act de voinţă a fiecărei naţiuni în parte. În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internaţional, a încălcat prevederile Cartei Naţiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran şi independent a determinat ca cele două ţări să decidă să devină membre ale unei alianţe care şi-a demonstrat caracterul defensiv şi-a demonstrat unitatea şi consistenţa în acţiune şi decizia de a face orice este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul ţărilor membre ale NATO. România susţine aceste demersuri”, a declarat şeful Executivului.

Sursa foto: Guvernul Romaniei