Trupele americane au sosit în vară în România pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin de la un eventual pas agresiv spre teritoriul NATO și pentru a se antrena împreună cu militarii români. Administrația Biden trebuie să decidă dacă misiunea va continua. Generalul James McConville, șeful statului-major al armatei americane, a arătat că SUA „vor continua să furnizeze aceste capabilități în funcție de necesități”.
Soldații Diviziei 101 Aeropurtate a armatei americane participă la instrucție, mănâncă și dorm la baza Mihail Kogălniceanu, aflată în sud-estul României, foarte aproape de frontul ucrainean. O rachetă ar avea nevoie de doar șapte minute pentru a parcurge distanța dintre acest loc și Crimeea ocupată de Rusia, se arată într-un reportaj realizat de New York Times, dedicat misiunii trupelor SUA din România.
Undeva la nord de baza Kogălniceanu, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, soldații americani derulează exerciții comune cu trupele române: trag cu artileria, simulează atacuri cu elicopterele și sapă tranșee similare celor de pe frontul din Herson, orașul sudic ucrainean proaspăt eliberat din mâinile rușilor.
Este pentru prima dată când Divizia 101 Aeropurtată a fost desfășurată în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Acești soldați americani sunt mai aproape de războiul din Ucraina decât orice altă unitate a armatei SUA, mai scriu jurnaliștii New York Times. Misiunea Diviziei 101 Aeropurtate este și una simbolică pentru noua politică a armatei americane, care s-a retras din războaiele pe care le-a purtat timp de decenii în Orientul Mijlociu și a adoptat o strategie de descurajare a potențialului inamic.