Nave din opt ţări au navigat în Marea Neagră în cadrul exerciţiului Sea Breeze 2021, anunţă Comandamentul Flotei a 6-a Americane, din Europa şi Africa.

Marinari de pe Fregata „Regina Maria” (222), împreună cu cei de pe nave din Statele Unite, Ucraina, Bulgaria, Italia, Georgia, Turcia şi Marea Britanie au participat la manevrele navale în cadrul exerciţiului desfăşurat între 28 iunie şi 10 iulie, mai arată sursa citată.

Începând cu 30 iunie, navele au plecat din portul Odesa pentru a participa la misiuni de integrare a forţelor şi creşterea capacităţii de luptă prin diferite tipuri de exerciţii.

Între 6 şi 9 iulie a avut loc exerciţiul tactic, în care echipajele navelor s-au antrenat în detectarea şi urmărirea submarinelor, lupta împotriva aeronavelor şi lupta la suprafaţă.

prima fază a exerciţiului, a participat şi a doua navă românească, corveta „Contraamiral Horia Macelariu” (265), care a plecat sâmbătă, 26 iunie, din portul militar Mangalia, şi a luat cap-compas portul Odessa din Ucraina, unde a acostat duminică, 27 iunie, alături de alte nave militare străine care participă la Sea Breeze 21, conform Forţelor Navale Române.

La Sea Breeze 2021 au participat, în total, peste 5.000 de militari, din 32 de ţări, cu 32 de nave şi 40 de aeronave. Exerciţiul a avut şi o secvenţă a forţelor pentru operaţii speciale, cu peste 18 echipe.

În ziua începerii exerciţiului, Armata Federaţiei Ruse a alertat unităţile militare din Crimeea ocupată, arată agenţia Anadolu. Astfel, aproximativ 20 de aeronave şi mai multe baterii de tachete S-400 şi Pantsir au fost verificate de Districtul Militar de Sud. De asemenea, au fost conduse exerciţii navale şi ariene. Totodată, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a monitorizat navele din ţările NATO şi partenere participante la exerciţiu.

Federaţia Rusă a insistat şi a trimis autorităţilor americane o notă prin care le-a cerut să renunţe la exerciţiu. De asemenea, armata rusă a tras focuri de avertisment împotriva distrugătorului britanic HMS Defender când a trecut prin apele teritoriale ale Crimeei.